Cura cu boabe de ienupar

 ienupar 1 Ienuparul este una dintre plantele care nu au anotimp, fiind mereu verde si viu. Chiar si iarna, cand afara este ger, fructele sale continua sa se coaca.

Primele utilizari ale ienuparului in scopuri medicinale au fost consemnate in urma cu trei milenii, in zona muntoasa a Indiei, spre Tibet, unde era folosit contra bolilor pulmonare, dar si in ritualurile de purificare ori de alungare a spiritelor rele. In medicina celtica, boabele de ienupar prajite erau folosite pentru o bautura care alunga oboseala si tinea luptatorii treji pe timpul noptilor.

La noi in tara, ienuparul creste in zona alpina si subalpina, in locuri deschise si bine insorite, la marginea padurilor de pin, fag ori chiar prin jnepenisuri. Boabele de ienupar contin vitamina C, vitamine din complexul B, fier si crom.

Ienuparul se utilizeaza in deosebi ca diuretic, antiseptic al cailor urinare, antispastic, sudorific, expectorant si antitusiv.

 Cura cu boabe de ienupar dureaza 23 de zile.Este o modalitate exceptionala de purificare, de detoxifiere si de amplificare a rezistentei organismului.Prin administrarea de ienupar,organismul imprumuta ceva din taria si rezistenta acestui arbust si devine mult mai puternic in fata infectiilor de tot felul, ce apar mai ales in timpul iernii.

 Cura cu ienupar este indicata in multiple afectiuni :

afectiuni renale, dischinezie biliara, alte afectiuni hepatice si biliare, afectiuni gastrointestinale,afectiuni ale glandei tiroide(hipo si hiper), afectiuni cardiace si circulatorii, anorexie, astm bronsic, bronsita, colibaciloza, transpiratia picioarelor, furunculoza, hemofilie, stomatita, neurastenie, afectiuni ale prostatei, psoriazis, hipertensiune arteriala, migrene, infectii pulmonare, reumatism, dereglari hormonale, anexite si metroanexite, guta, hipercolesterolemie, menopauza, nevralgie intercostala, sciatica, obezitate, scleroza multipla, paralizie, mastoza chistica.

Cum se face cura?ienupar2

In prima zi se iau 4 boabe, in a doua 5 boabe iar ulterior tot asa , pana in ziua 12 cand vor trebui luate 15 boabe. Incepand din ziua a-13-a se va lua o boaba in minus, scazand pana vom ajunge, din nou, pana la 4 boabe.

 Inainte de a fi inghitite, boabele se vor mesteca foarte bine pentru a fi bine maruntite.

Cura se poate realiza de 2-3 ori pe an ,cu pauze de minim 7 zile intre ele.

 Atentionari: cura este contraindicata femeilor insarcinate – provoaca contractii,iar cei cu nefrita acuta sau cronica e necesar sa fie atenti si sa opreasca adimistrarea daca apar manifestari neplacute.

Este important de retinut ca nu trebuie prelungita cura peste termenul stabilit, deoarece poate deveni daunatoare pentru rinichi.Pe parcursul curei, nu se consuma deloc carne, prajeli, alimente conservate cu aditivi alimentari.

Va doresc succes !

dr.Corfariu Oana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s